Glace au four a la moi.
Bilden är inte min, det är arla som står för den. Min tog nämligen slut så fort, jag hann knappt blinka, och därmed inget fotografi. Den jag gjorde var även den hjärtformad så den såg ut så här, nästan i alla fall.
Jag gjorde glassen själv, men det går lika bra att använda färdigköpt, no probemas på den punkten.
Riktigt god fransk efterrätt, i vanliga fall används sockerkaksbotten men jag tyckte det var lite roligare med choklad så det fick bli så. Den blir väldigt mastig, så man ska helst ha flera gäster. Vi var abra fyra och det blev en heeel del kvar, minst sagt.
Glace au four a la Amanda
Maräng:
3-4 äggvitor
1½-2dl socker
1 påse mandelspån
Fyllning:
1½ - 2l glass
1 frp hallon
Botten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
hasselnötter
smör + ströbröd till formen
Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka nötterna grovt. Tillsätt mjölblandningen och nöttern i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
Vispa äggvitorna riktigt hårda, gärna med elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank, tjock marängsmet.
Sätt den avsvalnade chokladbotten på en ungssäker form och fördela hallon samt glass på den. Bred marängsmeten på och runt om så att all glass täcks. Strö över mandelspånen. Grädda mitt i ugnen i 2-3 minuter tills marängen börjar få fin färg
Hard workwork
Så skönt, nu är hkkn bortgjord, tack och lov! Har precis kommit hem från en alldeles för lång dag. Började tjugo över åtta med matte np och slutade nu klockan fyra med hkk prov och middagsplanering.. Känner mig lite så där lagomt trött.
Bror min ska laga middag så jag sitter här och väntar på nå go'mat (läs korv och makaroner)! Ikväll ska jag och bästavän plugga engelska och mysa med nå gott. Så där har ni min dag.
Ni ska få nå goda recept, både mat och bak. Så snart tillbaka!
Presenter!
Plugget går väl sisådär, tror mina syskon smittat mig.. Vaknade för en stund sen, har sovit en timma ungefär. Så mycket plugg blev det.. Hmm.. Hade i alla fall bara tänkt visa er detta innan jag verkligen tar tag i hejna.
underbart doftljus! har velat ha såna länge, fast lagerhaus finns inte här så..
underbara böcker, älskar receptböcker! man kan inte ha för många.
sist men inte minst, en jättefin ram, med stativ!
nu säger jag godnatt, måste plugga. Så sov gott på er:)
Chokladbollar
Chokladbollar
100 g smör
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 - 4 msk kakao
1 tsk kallt kaffe, starkt
2 ½ dl havregryn
garnering; pärlsocker, kokosflingor eller florsocker
Rör ihop smöret med sockret och vaniljsockret. Blanda i kakaon och kaffet. Tillsätt havregryn och rör om tills alltsammans är väl blandat. Kyl en stund i kylskåpet och forma därefter till små runda bollar. Rulla dem i varlfri garnering. Ställ kallt ännu en stund. Njut!
tips, du kan byta ut havregrynen till kokosflingor.
Chokladbollsglass
Funderar faktiskt på att göra lite så jag har nå mys till plugget, fast denna gång kanske det blir chokladbolls bollar..
Chokladbollsglass
1 sats glass, smaksatt med vaniljsocker
2/3 sats med chokladbollar
ev. chokladboll, till garnering
Blanda helt enkelt dessa båda och njut!
Päron och hallondröm
Smoothien är i varje fall otroligt läskande och god. Man känner både hallon och päron smaken, vilket jag tycker gör det så gott.
Jag har inge honung i min, gillar när det är lite syrligt. Fast det är ju en smaksak, så smaka dig fram och se vad du tycker bäst om. Fräsch är nog det rätta ordet! Ni måste helt enkelt prova den.
I boken heter den Päron och hallondröm, och det är precis vad den känns som, en dröm, så det får den heta här också.
Päron och hallondröm
2 mogna päron, ex conferencepäron
125 g frysta hallon
2 dl iskallt vatten
honung, efter smak
Skala päronen, dela dem i fjärdedelar och skär bort kärnhusen. Lägg bitarna i mixern, tillsätt hallonen och vattnet och kör därefter blandningen slät. Smaka av och söta med honung om du tycker det behövs. Häll upp i glas och njut.
all that i wanted was you

Peanut butter cookie dough, B&J
Glassen är grymt ful, måste jag bara säga. Förpackningen är prima, men glassen. Näe, ser inte aptitligt ut direkt. Men ack så god den var då, det är insidan som räknas. Helt klart!
Kakbitarna i överdraget gjorde det härligt knaprigt och det lät så där härligt, kändes som en reklam när man tuggade. Ni vet den första tuggan som tas och det liksom knäpper.
Kakdegsbitarna var få, men när man väl hittade dem så njut man.
Det blev en väldigt speciell smak på det hela när man kände det salta jordnötssmöret mot den söta glassen. Tror det var det som gjorde det så gott.
Så ut med er i solen och njuut!
Den får fyra av fem matrjosjkor!




Grundrecept glass
Här får ni recept, på den otroligt enkla, men väldigt goda glassen.
När man inte orkar med nå konstigheter, att sjuda och hålla på. Nä här vispar man, blandar och fryser. Lätt som en plätt, typ..
Smaksättningen kan man variera precis hur man vill, listan på förslag kan göras lååång. Ta vad ni tycker om och blanda ner det, kan inte bli fel. Blir gott oftast och mindre gott ibland. Testa så får ni se. Och inte behöver ni glassmaskin heller, nä går finfint utan också.

Grundrecept glass
4 äggulor
1 1/4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk (standard blir godast, tycker jag!)
smaksättning, ex vaniljsocker/frö, kanel, hackad choklad, frukt, bär eller nå annat gott.
Vispa äggulor och socker väl tills smeten blir ljus och porös. Rör i vispgrädde och mjölk + ev smaksättning. Vispa inte längre men rör väl tills allt blandats. Starta glassmaskinen och häll i blandningen eller frys i en lite större form, ställ in i frysen. Rör om var tjugonde minut och frys 3-4 timmar. Om det är bär du ska använda som smaksättning bör du blanda i de när glassen nästan är klar. Ett tips bara.
20 april 2010
receptet dyker upp på fem röda!
news
Superenkel hallonkaka
Här kommer ett recept på en väldigt god men framförallt väldigt enkel hallonkaka. Blev sugen på nå gott, och snabbt. Fast inte kladdkaka så det blev detta. Förresten muffinsbilden funkar fortfarande inte, så den kommer senare.
Hallonkaka 2 ägg |
2 dl socker |
2,5 dl vetemjöl |
1 tsk kanel |
2 dl hallon |
50 gram smör |
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned mjöl och kanel. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter, och häll i smeten. Strö över hallonen och täck kakan med tunna skivor smör hyvlade med osthyvel. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25 minuter i 175grader. Pudra över florsocker och servera!
Hallon och cheesecakemuffins
Har tyvärr inte någon bild på dessa, men ska försöka fixa fram någon!
De är dock ruskigt goda, så baka dem i alla fall!
Hallon och cheesecakemuffins
Cheesecakefyllning
200g philadelphiaost
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ dl strösocker
Vispa osten med elvisp. Rör i socker,ägg och vaniljsocker. Ställ i kylen.
Vaniljsmulor
1 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
60 g smält smör
Rör ihop och ställ undan.
Hallonfyllning
2½dl hallon
½ dl strösocker
1½ msk maizena
Rör ihop och ställ undan.
Muffinssmet
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
125 g smör
1½ dl strösocker
2 ägg
1½ dl mjölk
Blanda vetemjöl och bakpulver. Vispa smör och socker med elvisp, vispa därefter ner äggen, ett i taget. Tillsätt mjölk, rör ner mjölblandningen så att det precis blandar sig.
Fyll muffinssmeten till hälften i formen, lägg på ett lager hallonfyllning. Fyll på andra halvan med cheesecakefyllning. Toppa med ytterligare hallonfyllning, strö till sist över vaniljsmulor. Grädda mitt i ugnen på 175 graders värme i ungefär 30 minuter.
long time no see


Snart så, snart... bilden lånad av Christine.
tävlingsdags igen
Mina tre favoritprodukter från butiken är det här fina muffinsträdet, den här vackra hjärtformade grytan och de här söta serveringshänderna.



miss you guys...
Men jag spenderade natten hos bästavän och kom hem sent, till ämmu en fondue middag. Sen tog jag mig en promenix för att få min punka lagad, därefter cyklade jag, hunden och syster vidare till konsum för att köpa nå frukt.
Idag började skolan om.. Efter den så stod franskamöte på schemat. Fick även veta att det inte blir nå Kandalaksha för mig..... Så har deppat resterande del av kvällen... Nu väntar sängen och ännu en skoldag.. Sov gott på er!

i'm here, where are you

honey, i want you by my side
Sen blir det mys i soffan med fredagsmix, olws nya påse, popcorn och tro't om du vill men hemgjord dajm. Återkommer med en rapport om det smakade bra.



Vad tror ni? Kan ju inte bli annat än succé.
Nu väntar sängen och Mamma Mia, har varit sugen på den i flera dagar.
Så sweet dreams på er!
when i look at you




Imorgon har jag bjudit över fem kompisar på middag. Dock kan två av dem inte komma. Fyllde ju år för ett tag sen, har inte passat att ha den förrens nu. Så vi ska väl fira mig, haha! Nä men det blir nog trevligt, så jag sitter och funderar vad jag ska bjuda på. Återkommer senare med menyn!

J'aime la russie
En av alla mina drömmar är att lära mig ryska, tänk att kunna prata det.. Men men, det återstår att se om jag kan få in ett så invecklat språk i mitt lilla huvud. Får nöja mig med att besöka landet så länge. Fast det är inte illa det heller.
ni hittar dem här och här
Fint från Rice!
Oh, sweet Mateus
i want the fairytale
Hej på er! Blev inget mer skrivande igår, var upptagen hela dagen faktiskt. For som sagt var till stan, fikade och kollade runt litegrann. Tror alla var i stan igår, varenda kotte i hela kommunen, nåja nästan... Sen tog vi bussen hem och åt lite middag.
Efter det hämtade vi upp min kusin,faster och kusinbarn. Sen myste vi med dem heeeela långa kvällen. Tror minsann jag fick lite träningsvärk efter att ha hållit lilleman. Men det var de värt!
Nu kliar det i mina fingrar efter att få ta fram mjöl, socker, ägg, en massa skålar och vispa ihop nå gott.. Fast jag ska först mata vovven, promenera henne och göra lite matte... Har faktiskt nationella nästa fredag.. Men ska vi bestämma dejt senare i eftermiddag? Okej, bra! Då säger vi så, vi syns senare.
i don't believe you

i'll be waiting for you
Läsa kan ni göra här, men receptet på muffinsarna är lite fel. I cheesecakefyllningen får ni lägga till ½dl socker. Fast det vore ju inte hela världen om det glömdes bort.

i believe in you

My dreams are coming true
speciellt dessa kartongformar... (bilden lånade jag hos Mia Öhrn)
i wanna grow old with you
Ni får njuta av denna röda

come away with me

Jag är med och tävlar hos Tårtkalas om en vinst från Dr Oetker.
Tävlingen håller på till den 9/4, tävla ni också!
Exotisk pavlova
Pavlova
4 äggvitor
1 krm ättiksprit
3 dl socker
3 dl grädde
1 granatäpple
1- 1½ passionsfrukter
3 sharonfrukter
7-8 physalis
Vispa äggvitorna med ättikspriten och 1 dl av sockret till hårt skum.
Vänd försiktigt ner resxten av sockret, täck en plåt med bakplåtspapper.
Bred ut marängen till en rund botten, tjockare runt ytterkanterna än i mitten.
Grädda mitt i ugnen i 1½timme. (Låt stå i ugnen över natten för en hårdare maräng)
Vispa grädden och fördela på pavlovan. Dela passionsfrukterna, gröp ur dem och gör detsamma med granatäpplet. Skär de andra frukterna och fördela på pavlovan.
love is all we need
Hur du irriterar alla andra biobesökare
... rapa högt och prutta. Gör det ofta och skratta som om det vore skitkul.
... kasta popcorn på folk och ropa: "Det snöar! Det snöar!"
... kommentera filmens handling högt / och avslöja händeler i förväg
... prata i mobilen om könsjukdomar
... skratta högt, även om det är en riktigt tråkig scen
... ha på dig en hög hatt / skaffa superafro
... somna och snarka högt
... spring fram och tillbaka till toaletten (och tala högt om hur dålig du är i magen och att magsjukan är smittsam)


längtar efter sommar... kommer väl till pass till mitt tidigare förslag!
det som inte dödar dig, stärker!
