Jul, jul strålande jul...

Nu är jag packad och klar far på ungefär en timme så hinner ge er recept på julgodis att göra i helgen. Receptet på fudgen är från min nya bok, Julgodis för små och stora sockerbagare. Nu ni ska få börja koka ihop lite godsaker.

Detta ska jag bjuda my russian family på, hoppas dom gillar det!

Gräddfudge med chokladöverdrag

5dl strösocker
2½dl mjölk
1½dl vispgrädde
½dl ljus sirap
1½tsk vaniljsocker
75gr mörk choklad

Klä en form, ca 20x20 centimeter med bakplåtspapper. Blanda socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på svag värme under omröring tills allt socker löst sig.Pensla med en fuktig pensel runt kanterna av kastrullen för att ta bort eventuella sockerkristaller. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka till 115grader eller tills den håller för trådprov. Det tar cirka 20-40 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 5 minuter. Lägg i vaniljsockret och rör kraftigt med en träsked i 5 minuter eller tills smeten börjar tjockna och bli glanslös och matt. När fudgen svalnat, smält chokladen (förslagsvis i vattenbad). Låt den svalna. Bred ut chokladen över fudgen och låt den stelna helt. När chokladen stelnat,vält upp fudgen och skär den i tärningar. Förvara i lufttät burk. Njut!

Ischoklad med mintsmak

200gr mörk choklad
100gr kokosfett
2 - 4 droppar pepparmintsolja

Dela chokladen och smält den i vattenbad eller försiktigt i microugn. Lägg chokladen och kokosfett fördelad i små bitar tillsammans och låt bli varmt. Rör om ibland så det blandar sig ordentligt. Vill du ha mintsmak, smaksätt med pepparmintsolja. Häll smeten i ischokladformar. Ställ ischokladen svalt så snart som möjligt. Förpacka i plastburk. Förvaras i kylskåp.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0