Mitt liv, min vardag

Haha, såg nyss att jag fått en kommentar och blev jätteglad.. Vet ni vem den var från? Mig själv, hehe.

Vill ni veta en grej? Jag har länge gått och funderat över ifall jag ska göra en vardagsblogg. Så ni slipper höra vad jag ska göra, har gjort och liknande. Så att jag bara skriver om bakning här, inget annat.. Den uppmärksamme kanske märkt att jag lagt till en ny länk, nämligen min vardagsblogg. Nu vet ni, bara bakning här, mitt liv hittar ni numera på den nya.

5-minuters kladdkaka

Denna kladdkaka är så lätt att göra att man nästan blir lite rädd.. Hehe, nä men nästan. Den är ofantligt enkel! Bara att blanda ihop och mikra, klart. Och riktigt god faktiskt. Passade fångarna på fortet perfekt i tisdags. Har tidigare bakat muffins i mikron, fast de blev lite smått "gummiaktiga" i konsistensen. Om jag inte minns fel, var ett tag sen sist..


5-minuters kladdkaka

3 dl socker
½dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl mjöl
100 g smält smör
2 ägg

Rör ihop ägg och socker, tillsätt mjöl kakao och vaniljsoker. Häll i det smälta smöret. Blanda samman och häll i en mikrosäker form. Mikra i 5-7min på full effekt. Klart!

Nighty night

Hej på er! Var gode busy igår så blev inge uppdatering.. Eller okej stämmer kanske inte, hehe. Blev hur som haveringet bloggande som ni märkte.

Vid sju satt jag och väntade på att klockan skulle bli åtta så att fångarna på fortet kunde börja.. Blev då akutsugen på kladdkaka och gjorde en snabb, 5 min i mikron. Aldrig gjort det tidigare, bara bakat muffins där några gånger. Smaken då? Jaa riktigt bra faktiskt. Riktigt jäkla god blev den.

 


~ hittade massa gamla pics. gbg, kräftskiva, svampplockning mm.


Idag var det skola till kring halv två. Skulle egentligen gått till två, fast det var svinkallt ute och vi spelade brännboll.. Så vi fick sluta. For hem och drack lite te med mor. Satte mig vid datorn och fick besök av kusin + familj! Anna var också här, inte att förglömma. De stannade här heela kvällen lång. Åt middag, spelade wii och en massa annat skoj. Mys!

Tror minsann att jag ska gå och ta mig en varm dusch och krypa ner i sängen med en bok. Ids inte visa er receptet idag, receptet är i andra änden av rummet och kameran är i tvrummet.. Så ni får det imorgon..

Sleep tight!

Sockerpasta

Sockerpasta, eller sugarpaste som det också heter, är det som man brukar dekorera cupcakes, tårtor och liknande med. Det är mycket mer lätthanterligt än marsipan och nötallergiker tål det. Det är även helvitt, vilket marsipan aldrig blir. Så det är toppen! Lite dyrt att köpa kan en del tycka, så då kan man helt enkelt göra själv. Enklare än det låter och det blir jättebra.



Sockerpasta

1msk gelatinpulver
4msk kallt vatten
1msk matolja
1½ dl vit baksirap
ca 15 dl florsocker

Lägg gelatinpulvret och vattnet i vattenbad över en kastrull med sjudande vatten.
När gelatinet har löst sig helt i vattnet, lägg i oljan och sirapen.
Häll upp florsockret i en stor skål och häll i vätskeblandningen.
Blanda sedan för hand eller med en hushållsmaskin, ej elvisp.
När blandningen är någorlunda fast och inte alltför kladdig, ta upp och knåda tills den är slät. Tillsätt lite mer florsocker om det behövs men hellre för lite florsocker än för mycket.
Vira in degen ordentligt i plastfolie, förvara sedan detta mörkt i en lufttät burk och låt degen vila där någon dag innan den ska användas.
Förvaras i rumstemperatur och håller minst en månad.

Flygande jacob

Både recept och bild är från, matplatsen. Krydda gode rejält, smakar inte så mycket annars.


Flygande jacob

4 kycklingfiléer
salt & peppar
3 mogna bananer
1 pkt bacon
4 dl vispgrädde
1 dl chilisås
jordnötter

Skär kycklingfiléerna i små bitar och stek dem i smör. Salta & peppra. Lägg över dem i en ugnsform. Klipp baconen i bitar och stek dem knapriga. Häll dem över kycklingen. Skiva bananerna och lägg på dem. Vispa grädden ganska fast och rör ner chilisåsen. Bred detta överst i ugnsformen. Servera med nötter, ris och en stor sallad!

School

Hej på er!

Vilken helg jag haft, underbar! Tiden gick dock för fort, känns som att de nyss kom och nu är dem nog hemma.. Får hoppas att vi träffas snart igen. Att jag kanske far dit i november/december.. Det återstår att se om det blir så dock..

Aja, hur som haver så hade jag tänkt ge er receptet på flygande jacob.. Glömde ta kort och om jag ska vara ärlig så var receptet inte seciellt gott. Men har ju lovat er så ska visa i alla fall.

Har nu massa choklad, kakor, "kondenserad mjölk", "nutella" och en hel massa annat gott som vi fått under helgen. Great! Kan visa er under veckans gång.

Skolan började idag, som nog de flesta vet. Hade "upprop" först klockan tolv. Och min väckare ringde 4.10.. Skulle skjutsa gästerna till bussen och deras resa hem.. Kom hem vid 6.30 och sov till halv elva ungefär.. Sen vare bara att fara till skolan. Efter lite information och så for jag och två kompisar, även nygamla klasskamrater, en sväng på stan. Lite middag på det och nu sitter jag här.

Presenter vi fick för ca 1år sen.

Music


Blir flygande jacob ikväll! Recept får ni förhoppningsvis imorgon. Lovar inget, men om tid finns så självklart.

Lyssna på lite musik medans ni väntar vettja, trevlig helg!

Weekend

Sovit gott? Själv sov jag som på moln. Sköönt! Hade tänkt visa er ett recept på en rabarberkaka jag gjorde igår. Men internetet eller datorn, vet ej, tjorvar.. Kan inte ens lyssna på spotify.

Tittar bara in lite snabbt innan jag tar tag i dagen på riktigt, ska renbädda till besöket, städa lite och så.. Helt enkelt fixa till tills de kommer.

Kanske far och bakar med två vänner senare, får se.

I alla fall så visar jag bilder och så från helgen senare, måndag kanske? Och då börjar skolan om, jaa vad ska man säga..  Aja det blir nog bra det här.

 

Night

Nu kryper jag under täcket, trött och frusen. Och imorgon kommer det vara fullt upp,så behöver en god natts sömn, sleep tight på er ♥


New things

Sorry att det tog sån tid innan jag uppdaterade.. Men moster kom ju hit och hade alpnaerings demo som sagt var. Trevligt värre, mös lite med lilleman också. Alltid uppskattat!

Sen när alla farit drack vi te och pratade på.. Mor, jag, syster och moster.. Härligt! Mitt i alltihopa ringde telefonen. Som vanligt helt enkelt, syster svarade. Och det var inte vem som helst, det var från Kandalaksha ♥ Pratade en stund med dem på skype. Fast vi syns ju imorgon så blev inte så länge.

Blir troligtvis flygande jacob som sen middag imorgon. Äter med dem, när de har kommit. Uppdaterar med recept när jag har tid!

På tal om tid,lär inte bli mycket bloggtid i helgen när de är här. Vill vara med dem så mycket som möjligt, träffas ju inte så ofta. Sist var i december..

- En underbar bok fick följa med mig hem. Var först lite osäker, har ju så många. Men när jag sen bläddrade i den på bussen hem, förälskade jag mig i den. Upplägget, kapitlena, receptena. Så vänta er en massa goda recept från denna bok! Ska visa lite hur den ser ut någon dag.
- Nya doftljus från lagerhaus, underbar doft, lite så där lagom stark. Så det känns, men inte mer. Fick ett stort, i en glasburk till min födelsedag (länk). Tänder det varje kväll, och tro't eller ej men det lyser fortfarande! Börjar dock sjunga på sista versen, tyvärr. Så bunkrade upp med hela tio stycken nu. Gäller att passa på!

Inspiration

Jag har inte glömt bort er.. Bara varit lite upptagen. Håller i skrivande stund på att städa, inför morgondagens kandalakshabesök (yes!!!!). Och ikväll ska vi ha kryddparty, med kryddor från alpnaering,som mostersäljer. Så ska göra nå gott tills dess. Vad får vi se. Igår shoppade jag. Vad visar jag senare. Ska dock inte visa kläderna, hehe.. Så håll utkik, ska springa och kolla på fiskarna ropar mor. Måste kila, ciao!

ps. varken bilderna eller rubriken ahar nå med texten att göra. Bara med varandra.ds

Amerikanska pannkakor

Behöver jag säga någonting?


Amerikanska pannkakor

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk  salt
2 dl  mjölk
2 st  ägg
2 msk  smör, + mer till stekning

Blanda mjöl, bakpulver och salt. Slå i hälften av mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt resterande mjölk, äggen och två msk smält smör. Hetta upp en panna, klicka i lite smör och stek en pannkaka i taget.
Vänd pannkakorna när de stelnat på ovansidan. Servera varma med lönnsirap och jordgubbar. Mums!

Körsbärspaj

I Stockholm bakade vi denna otroligt goda körsbärspaj. Trodde inte jag gillade körsbär, men har upptäckt att jag älskar det. Receptet är från Leilas nya bok, one more slice.

Körsbärspaj

150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk vatten

1 1/2 liter färska körsbär
1 dl strösocker
1 vaniljstång
skal och saft från 1 citron
2 msk potatismjöl

1 ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker

Nyp ihop kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis har gått ihop. Täck degen med en plastfilm och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Kärna ur körsbären och lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med strösocker, frön från delad och skrapad vaniljstång och rivet citronskal. Låt körsbären koka upp. Blanda citronsaften med potatismjölet och häll ner i de kokande bären. Vispa tills blandningen har tjocknat. Låt det svalna och plocka ur vaniljstången. Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rund platta som är ca 30 cm i diameter och 5 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform, tryck försiktigt fast degen och låt lite deg hänga över kanten. Fyll pajskalet med körsbären. Kavla ut den mindre degen till en rund platta. Vispa ägg och mjöl och pensla kanten av degen i pajformen. Lägg över det utkavlade locket. Nypp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den degen som blir över. Pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt i locket och grädde pajen i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter, tills den är gyllene.

Härligt somrig fruktsallad

Fruktsallad är som alltid gott, bland det godaste som finns. I varje fall enligt mig. Läskande, och till och med nyttigt. Enkelt också. Bara fördelar alltså, grymt! Egentligen är det ju inge speciellt recept med detta är då med mina favoritfrukter. Serverad i en melon, lyxigt värre! Jag anger inga mängder, det får man avgöra själv. 


härligt somrig fruktsallad

jordgubbar
persikor/nektariner
honungsmelon
vattenmelon
vinbär
apelsin
äpple

basilika
creme fraiche
vaniljsocker

Skala och skär frukten, Gröp ur melonen/rna. Vispa ihop creme fraiche och vaniljsocker med en gaffel. Om du vill, blanda ner lite basilika. Hacka basilikan. Sätt frukten i melonen, häll på lite "sås" och sätt över basilika. Njut!

Devil's chocolate cake

Ett ord, makalös!
Receptet är från två systrars söta och det står att den ska gräddas i 40min. Jag har gjort denna två gånger och båda gångerna har jag varit tvungen att ha den ca 60-70min. Om det är ugnen eller min bakkunskap, vet jag ej. Så jag låter det stå 40min och så får ni prova och se, det kanske går bättre för er.
Nigella har också en liknande och jag ska medge att den är till och med ännu godare!

Devil's chocolate cake

200 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 1/2 dl kakao
5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl varmt vatten

500 g choklad
1 dl vispgrädde
150 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund form med löstagbara kanter. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem tillsammans med vattnet i smeten. Vispa till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt kakan svalna på galler och under bakduk. Gör under tiden i ordning chokladkrämen. Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en skål över vattenbad. Låt svalna helt. Vispa sedan med elvisp till en slät kräm. När kakan är kall, skär den i två bottnar och bred chokladkrämen på den undre kakan. Lägg försiktigt på den andra delen och bred resten av chokladkrämen över hela kakan, även på sidorna. Njut!

Kalla-den-vad-ni-vill vattenmelon

En het sommardag, är detta otroligt läskande! Vet dock inte riktigt vad jag ska kalla det. Det är inte en drink, inte dricka, inte vatten, inte saft, inte mjölk.. Jaa, vad är det egentligen?! Frukt. Ääh, kalla den vad ni vill, här kommer receptet!


Kalla-den-vad-ni-vill vattenmelon

1 skiva vattenmelon, ca 350g
isbitar

Skär bort skalet på skivan. Skär köttet i skivor och katsa kärnorna, om ni är kinkiga. Lägg bitarna i en mixer och kör till en slät blandning. Lägg isbitarna i ett glasen och häll över vattenmelonen. Njut!

Krämig rabarberpaj

Jätteenkel och supergod. Kan ju inte bli bättre! (ni får ursäkta den dåliga bilden..)

Krämig rabarberpaj

2½dl vetemjöl
½tsk bakpulver
2msk strösocker
100g smör

300g rabarber (ca 6 dl skuren)
3/4dl strösocker
½tsk kanel
1msk vetemjöl
2dl vispgrädde

Blanda mjöl, bakpulver och socker. Smält smöret på svag värme. Rör ihop till en smulig deg. Tryck ut den i en pajform, ca 22cm i diameter. Skär rabarbern i bitar och blanda med socker, kanel och mjöl. Fördela fyllninngen i formen. Häll på grädden. Grädda inedre delen av ugnen på 175grader i ca 30 minuter. Servera varm till glass. Mums!

Rabarbersemifreddo

Leilas rabarbersemifreddo - grymt god!! Ni måste göra den fast ett tips, dra ner på sockret i kompotten. Behövs absolut inte så mycket, inte ens nära. Fast det är ju en smaksak, så prova er fram.
Semifreddo är italienska och betyder halvfryst. Det är mycket enklare än vanlig glass, eftersom att man inte behöver någon glassmaskin. Den ska precis frysas och inte bli sådär hård eller så. Lycka till!


Rabarbersemifreddo

1l rabarber, färsk
4dl socker (tog betydligt mindre, kring två)
½dl vatten
1 1 st färsk vaniljstång
4 st ekologiska ägg
3 dl vispgrädde
3 dl tjock grekisk yoghurt

Skär den oskalade rabarbern i 2-3 cm stora bitar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka rabarber, urskrapad vaniljstång med frön, strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull, i cirka 30 minuter. Rabarbern ska koka sönder och få en simmig konsistens. Låt kompotten svalna ordentligt i kyl, plocka ut vaniljstången. Separera äggen utan att det kommer någon gula i vitan. Vispa äggulorna krämigt och vänd ihop dem med rabarberkompotten. Rengör och torka visparna och vispa äggvitorna till ett vitt skum (i en torr och ren bunke). Vispa grädden fluffigt och vänd ihop med yoghurten. Blanda rabarberkompotten med gräddyoghurten och vänd försiktigt ner de uppvispade äggvitorna. Häll smeten i en form och frys glassen i 3-4 timmar så att den är ”halvfryst”.

Senaste tiden

Ber om ursäkt för min frånvaro.. Men som ni vet så var helgen fullspäckad. Orkade inte blogga söndagkväll efter dopet, låg i soffan och såg satc istället. Very fun.. Sen har mor ockuperat datorn våran (hennes egentligen, min pajade..) för att akutskriva sitt skolarbete.

Och igår bjöd vi kusin och familj på plankmiddag. Efter en mysig dag på havsbadet med kusinerna och familj. Trevligt värre! Sen sov lillfian hos oss, mys!

Idag for vi på nolia, jag och mor hittade en present som våra kandalakshagäster ska få nästa vecka. Och nå god viltsvinsgrej.

Så då vet ni. Har gjort en del annat också, varit på stan med både hanna och sen även finaste kusinerna, sett film, varit på synundersökning. Alltså en massa ointressant drabbel, som ingen vill veta.

Tänkte faktiskt för en gångs skull ge er nå recept och inte bara snacka.. Det är ju liksom det som bakbloggar är till för. Så nu kör vi!

bjuder på lite bilder först

~ tårtkalas för födelsedagsbarnet (läs kvinnan, hon blev 40 så..)

~ hade turen att få låna en urmysig stuga. (lägg märke till min klänning)

~ perfekt bröllopsväder, trots det envisades jag med att frysa..

~ mmm!

~ de vackra brudparet

~ förrätten, divine!

~ underbar mat. tog så otroligt mkt, min tallrik till höger.

~ helt gudomlig efterrätt, pannacotta och tiramisutårta!!

~ nice

Banankaka

Grillade lite banankaka och serverade med glass, sååå gott!

Gjorde som sagt var banankaka idag, mums säger jag bara! Vi hade otroligt mycket banan i kylen så det blev faktiskt hela tre stycken. Så då exprimenterade jag lite med receptet. Med farmors utsökta recept..

I den första bytte jag ut hälften av mjölet mot grahamsmjöl, halverade sockret och tillsatte lite kardemumma.. Gott vart det, och nyttigare. Vilket är skönt för huvudet, så man slipper känna sig skyldig när man sträcker sig efter den andra biten.

I den andra tog jag bara bort en deciliter socker och tillsatte lite kardemumma (min favorit). Den bakade jag i en nalleform, bara för att liksom. Söt blev den, och god. Tror jag.. Har inte smakat än, åktre direkt till frysen.

Den tredje blev enligt mig den godaste, en lite lyxvariant. Fredagsbanankaka.. Den bakade jag efter grundreceptet faktiskt, eller tog bort lite socker men annars vare likt. Fast sen tillsatte jag en stor näve valnötter och ungefär lika mycket choklad, hackad. Såklart.

Imorgon så ska jag exprimentera med dopcupcaksen.. Just nu känns det som att kardemummacupcakes med rabarberfyllning känns gode lockande. Det bästa, kombinerat. Är tokig i både kardemumma och rabarber. I have a thing for them, som dem skulle ha sagt i amerikat..

Vi får se om jag tittar in nå imorgon, i såna fall så see ya soon..

Förberedelser inför helgen

Har under dagen gjort ett 40-tal cupcakewrappers till söndagens dop. Nu är det bara cupcakesen (hur säger man det i plura?!) som saknas. Fast dem ska jag inte göra än, har resten av veckan på mig. Nåja, onsdag, torsdag i varje fall. Förslag mottages gärna angående smak på cupcakesen.

För på fredag åker vi ut på en ö där det är bröllop på lördag och söndag morgon åker vi hem för dopet. Så det kommer nog eka gode tomt här i veckan..

För att återgå till det som bloggen ska handla om.. Så imorgon ska jag då göra banankaka, bland det godaste jag vet! Vi hörs väl då.. Ciao!
RSS 2.0