Competition


Stinalee har tillsammans med frökenfräken en tävling om dessa tre formar. Allt ni behöver göra är att skriva ett recept på vad ni skulle göra i dem. Lätt som en plätt! Så in med er och tävla :)

Today

Har tagit tummen ur och lagt upp några (läs tre) recept. Kommer nog fler under veckan eller helgens gång, förhoppningsvis :) Kolla även in tävlingen som jag tipsade om, rysligt fina priser!

Knyten m. äppelmosfyllning

Det här knytena är fyllda med äppelmos, men man kan fylla med precis vad som helst. Varför inte jordgubbar under sommaren, äpplen under hösten och kanske apelsin eller någon annan citrusfrukt under den mörkare delen av året.

Knyten
100g smör
2msk socker
1 ägg
ca 3½dl vetemjöl
1½tsk bakpulver
4msk grädde eller mjölk

Fyllning:
1dl sylt eller äppelmos

Pensling och garnering:
1ägg
pärlsocker eller hackad mandel

 

Rör smöret och sockret poröst. Blanda i ägget. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och grädden eller mjölken. Arbeta snabbt till en smidig smet. Kavla ut degen till en fyrkantig platta, dela den i kvadrater. Lägg en klick fyllning på varje ruta. Pensla runt kanterna med ägg. Vik in kanterna och pensla med ägg. Strö över pärlsockret eller mandeln. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.

Jordgubbspaj

Denna paj är helt underbar som efterrätt till sommarens alla högtider. Det går med frusna bär men är helt klart godast med färska. Servera pajen med en god vaniljglass eller grädde.

Jordgubbspaj
1 gräddat mördegs skal (se bärpaj)

Glasyr:
½ liter färska jordgubbar
2dl socker
2½msk majsena

Fyllning:
1 liter färska jordgubbar

Mosa jordgubbarna till glasyren i en medelstor kastrull. Blanda socker och majsena och blanda med jordgubbarna. Tillsätt 1 dl vatten. Låt koka upp på låg värme. Rör med jämna mellanrum. Låt koka tills det tjocknar, 5-8 minuter. Sila glasyren och låt svalna. Lägg de resterande jordgubbarna i formen. Häll sedan den avsvalnade jordgubbsglasyren över de färska jordgubbarna. Kyl pajen i minst 2 timmar.

Bärpaj

Här är pajen fylld med röda vinbär men det går såklart att byta de mot någonting annat. Skalet ska inte arbetas för länge utan ingredienserna ska bara hålla ihop den blir då mycket sprödare och godare.

Bärpaj
200gr smör
1½dl socker
4½dl vetemjöl

Fyllning:
5dl vinbär
1msk socker

Skär fettet i tärningar, blanda snabbt samman ingredienserna i matberedare. Slå in degen i plastfolie och kyl i frysen några minuter för att lättare kunna fylla formen. Kavla ut degen och fyll formen. Fyll skalet med bären och sockra. Grädda i mitten av ugnen i 225grader i ca 10-15 minuter eller tills den fått lite färg.

Homemade

Titta vilken söt kakstämpel jag hittade, skulle inte sitta fel i min samling:)
Här hittar ni den!

Det kommer!

Hade nästan glömt bort mitt löfte. Här har ni i alla fall fått ett recept, om jag hinner ska ni få några fler!

Butterkaka

Butterkaka

25 g jäst
75 g margarin eller smör
2 dl mjölk
1 tsk stötta kardemummakärnor eller 1 ½ tsk malen kardemumma (godast med kärnor)
¼ tsk salt
½ dl socker
1 ägg
7-7 ½ dl vetemjöl

Fyllning 1:
50 g margarin eller smör
4 msk socker
2 tsk kardemumma, kärnor eller malen

Fyllning 2:
ca 1 dl kokt marsán- eller vaniljkräm

Pensling:
1 ägg

Garnering:
2-3 msk pärlsocke eller 1 dl florsocker och ¾-1 msk vatten

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm degspadet till fingervärme, 37 ºC. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, kardemumma, salt, socker, ägg och drygt hälften av mjölet. Arbeta degen smidig. Strö över ett tunt lager mjöl. Jäs den under bakduk cirka 40 minuter. Förbered fyllningarna. Rör matfett, socker och kardemumma smidigt och poröst. Koka marsán- eller vaniljkrämen och låt den kallna. Arbeta degen med resten av mjölet i bunken. Ta upp den på bakbordet och knåda den blank. Kavla ut den till en rektangulär kaka, cirka 30 x 45 cm. Bred på kardemummasmöret. Rulla samman degen från långsidan. Skär rullen i cirka 4 cm breda bitar. Ställ dem rätt glest i en smord rund form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Låt kakan jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek. Gör en fördjupning mitt i varje bulle. Lägg i en klick vaniljkräm. Pensla kakan väl med ägg. Strö eventuellt på pärlsocker eller glasera kakan efteråt.Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 200 ºC, cirka 35 minuter. Låt kakan svalna. Lossa försiktigt kanten innan kakan kallnat helt. Glasera kakan först när den ska serveras.

Inspiration

Allt detta tjat om att jag ska uppdatera.. Syftar på mitt tjat till er och till mig själv. Fast nu lovar jag er uppdatering i helgen, riktig uppdatering. Och jag brukar hålla det jag lovar. Hörs då!



lite av vad jag gjort sen sist.
RSS 2.0