Leilas knapriga blåbärspaj

Vi var bortbjudna på go'middag igår och istället för blommor eller vin tog vi med en god blåbärspaj, ur Leilas bakbok. Här får ni det goda receptet, mycket blåbär nu, jag vet. Men frysen är full och gott är det ju, så vem klagar?

Knaprig blåbärspaj

75 g smör

2 dl vetemjöl
2 msk florsocker
0.5 ägg
0.5 msk vatten

Fyllning
250 g frysta blåbär
2 dl blåbärsylt
1 msk balsamvinäger
2.5 msk potatismjöl

Knaprig topping
75 g smör
2.5 dl havregryn
1.5 dl socker

Blanda samman smör, mjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten, arbeta så att degen precis binder. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter innan kavling. Kavla ut degen och fyll en 24 diameters pajform med räfflad kant, nagga botten med gaffel och fäst kanterna noga med aluminiumfolie.Förbaka pajskalet i gyllene i 175 grader, cirka 10 minuter. Blanda ihop fyllningen till pajen och fyll det förbakade pajskalet.Smält smöret i en kastrull eller micro. Blanda i havregryn och socker, låt svälla 2 minuter. Strössla havresmulet över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i 175 grader, cirka 25 minuter.

Blåbärscupcakes

Bröden står i ugnen och blåbärssoppan är ute på svalning. Snart blir det kvällsfika och imorgon får ni recept!

Dessa är i Leilas originalrecept bakade med hallon men jag tog blåbär istället och det funkade finfint.

Blåbärscupcakes    12st

3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl färska blåbär (eller frysta)

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll imjölken och blanda det med äggsmeten Blanda därefter mjölet, bakpulvret och saltet och vänd försiktigt ner det i smeten. Blanda därefter ner blåbärna och placera ut i pappersformar och fyll till 2/3. Grädda imitten av ugnen i ca 15minuter. Låt svalna!

Blåbärsfrosting

3 dl florsocker
150 g philadelphiaoct
1½ dl färska blåbär (eller frysta)

Rör florsocker och philadelphiaost krämigt. Vänd försiktigt ner blåbärna och bred frostingen på cupcaksen. Garnera med blåbär och blåbärssocker.

Allting har en ände utom korven som har två.


Okej de ser inte mycket ut för världen, de ser torra och rosa ut. Torra var de inte,men rosa. Rosa fick de ifrån blodapelsinsaft istället för citronsaft. Kan vara gott att doppa halva i choklad, ett tips bara!

Kokostoppar

75 g smör
1 dl socker
1 ägg
200 g kokos
2msk citronsaft (blodapelsin i mitt fall)

Smält smöret. Blanda socker och ägg väl, slå därefter i de smälta smöret, saften och kokosflingorna. Forma till toppar med hjälp av en sked och grädda i 175grader i ca 15 minuter. Låt svalna på plåten.

Mandelbiskvier

Nu ni, nu är minneskortet på sin plats och jag också. Så nu ska ni få de återstående recepten. Vi börjar väl med kokostoppar, eller vad sägs om blåbärscupcakes.. Näe biskvier blir det nog. Men ta det lugnt ni ska få alla recept;)


Inte för att skryta men dessa blev herregud goda, jag är inte ett så stort fan av biskvier. Men jag blev helt klart frälst, gudomliga! Ett måste att prova om ni ej gjort det. Så jag babblar här kommer receptet. Receptet kommer förresten från småkakor som Aftonbladet ger ut i sammarbete med Tasteline och Linnéa Seidel

Mandelbotten:

200 g mandelmassa
½ dl socker
1 äggvita

Riv mandelmassan fint, blanda i hop alla ingredienser till en smet och spritsa ut på bakplåtspapper. Grädda i175 grader i ca 10-20 minuter. Håll koll undertiden, de skall fortfarande vara lilte sega i mitten. Låt svalna innan de tas loss från pappret.

Smörkräm:

150 g smör
ca 400 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk grädde
2 msk kakao

200 g blockchoklad

vispa smöret mjukt med elvisp. Rör försiktigt i florsocker, vaniljsocker och grädden. Rör detta till en tjock kräm. Smaksätt med kakaon, bred därefter smörkrämen på biskvierna med hjälp av en kniv eller spatel. Låt dessa så kallt i kylen en stund innan du doppar dem i smält choklad.

Det är alldeles för mycket sport inom idrotten.

Hej hörrni! Hade just tänkt lägga upp resterande recept, men tror ni inte jag har glömt vars jag lagt minneskortet.. Hm blir att leta och återkomma, för hur kul är det att läsa recept och inte veta hur det man bakar ser ut? Förresten jag tror jag ska börja dela med mig utav matrecept också. Finns otroligt mycket gott i matväg! Så har skaffat mig/oss en ny kategori. Mendans ni ändå sitter vid datorn så kolla in hos Bakerella. Nu ska jag börja leta efter det där minneskortet som alltid lyckas försvinna.
dagens

Kärleken involverar alla sinnen - också det sjätte

Har som sagt var hela åtta recept från idag. Men jag håller på att somna där jag sitter, så ni får ett, möjligtvis två. Sen tror jag att sängen ropar och John Blund väntar på en dejt.


Behöver ingen närmare presentation, namnet säger allt.

Havre kakor    ca 25st

150 g smör
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g choklad

Rör smör och socker poröst. Blanda i havregryn, mjöl och bakpulver. finhacka chokladen och rör i den. Forma degen till bollar och lägg på en plåt, grädda mitt i ugnen på 175 grader i tjugo minuter.

Nougat

Hade inga bilder på nougaten så ni får en annan bild, som inte har det minsta med hejn att göra. Blir så trist utan bilder så!


Gudomligt gott, det är ett måste att göra denna. Helt klart!

Egen nougat     ca 500 g

125 g hasselnötter
125 g florsocker
250 g mjölkchoklad

Rosta nötterna i en torr stekpanna. Var försiktig så det inte bränns. Låt nötterna svalna. Ta bort skalen genom att gnugga mellan händerna eller i en handduk. Mal nötterna i en mandelkvarn eller mixa fint. Blanda ner florsockret. Smält chokladen i vattenbad, låt den svalna något och blanda sen ihop alltsammans.

Det vankas kalas...

Bror min fyllde fjortis idag och det firades så klar! Vi (läs jag) ;) bjöd på hela åtta sorter, trots de få gästerna.. Men äre kalas så är det. Tänkte dela med mig, men tror jag börjar med lite julgodis. Inte det juligaste, med tanke på att julen är över för denna gång.


Denna mandelmassa är den jag använt mig av hela julen, väldigt god! Om man kör mandeln i en mixer har den en tendens att bli ganska stor i alla fall. Så om man vill ha fin mandelmassa maler man den i en kvarn.

Mandelmassa    ca 500 g

200 g sötmandel
2 1/4 dl strösocker
2-4 tsk kallt vatten.

Skålla och skala mandeln. Mal mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixern (eller i en kvarn). Tillsätt strösocker och mixa länge (5-7 minuter) tills det blir en slät och varm massa. tillsätt vatten om det blir torrt.


It took me two weeks to fall for you..

Jaa vad ska jag säga, har inte direkt kännt suget att blogga, har doch bakat en del. Speciellt kring jul, gjorde en hel massa julgodis som jag borde dela med mig utav. Vet ni vad, min bror fyller år imorgon så jag ska sätta igång att baka alldeles strax och jag lovar att ni ska få en hel massa recept när det är klart! På allt jag bakat sen sist, och lite till. Vad sägs om det? Tills dess får ni njuta av denna trailer, på en film som verkar väldigt lovande, ryser när jag ser det. Sen är det ju inge minus att  Channing Tatum är med, han är ju inte lite inte ful om vi säg så! Har tydligen varit en bok först, måste kika på bibblan. Inget med bakning att göra men jaja.. Vi hörs later.

RSS 2.0