Körsbärspaj

I Stockholm bakade vi denna otroligt goda körsbärspaj. Trodde inte jag gillade körsbär, men har upptäckt att jag älskar det. Receptet är från Leilas nya bok, one more slice.

Körsbärspaj

150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 msk vatten

1 1/2 liter färska körsbär
1 dl strösocker
1 vaniljstång
skal och saft från 1 citron
2 msk potatismjöl

1 ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker

Nyp ihop kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis har gått ihop. Täck degen med en plastfilm och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Kärna ur körsbären och lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med strösocker, frön från delad och skrapad vaniljstång och rivet citronskal. Låt körsbären koka upp. Blanda citronsaften med potatismjölet och häll ner i de kokande bären. Vispa tills blandningen har tjocknat. Låt det svalna och plocka ur vaniljstången. Dela mördegen i två delar, den ena delen ska vara lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rund platta som är ca 30 cm i diameter och 5 mm tjock. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform, tryck försiktigt fast degen och låt lite deg hänga över kanten. Fyll pajskalet med körsbären. Kavla ut den mindre degen till en rund platta. Vispa ägg och mjöl och pensla kanten av degen i pajformen. Lägg över det utkavlade locket. Nypp ihop skarven med fingrarna och skär sedan av den degen som blir över. Pensla hela locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt i locket och grädde pajen i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter, tills den är gyllene.

Kommentarer
Postat av: Laila♥

åå så gott=)

2010-10-28 @ 11:10:01
URL: http://lailaaziz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0