Jordgubbsmoussetårta

Älskade syster min fyllde hela nio år i söndags och de firade vi, stort såklart! Det var hon värd också sötisen. När vi funderade på tårta så skulle hon bestämt ha denna, ingen gräddtårta eller någonting liknande. Nä här skulle det vara en midsommartårta, som den så fint hette i Buffe där jag fann receptet. Hon är söt på det viset, syster min, allt ska vara på hennes vis. Men jag älskar henne trots det. Inte trots, tack vare! Fast tårtan, ja den blev en succe och ska göras fler gånger. Tänk sommar och sol och barfota fötter och en bit tårta, mmm! Här får ni nu det gudomligt goda receptet.


Jordgubbsmoussetårta

Botten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.  Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar eller annan dekoration.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0